Ιωάννης Κ. Μαντζουράνης

Ο Ιωάννης Κ. Μαντζουράνης γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος, διαχειριστής και εταίρος της δικηγορικής εταιρείας με την επωνυμία «Ι.Κ. Μαντζουράνης – Ι.Ν. Μαγγανιάρης και Συνεργάτες: Δικηγορική Εταιρεία».
Έχει εξειδίκευση στο ποινικό δίκαιο και στο δημόσιο δίκαιο και έχει παρασταθεί ως συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένων και πολιτικώς εναγόντων καθώς και ως πληρεξούσιος δικηγόρος σε σχεδόν όλες τις πολύκροτες ποινικές και διοικητικές δίκες, που βρέθηκαν στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος τις τρεις (3) τελευταίες δεκαετίες.
Παραλλήλως ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα, με αναπόδραστη συνέπεια μια πλήρη διακυμάνσεων και εμπειριών περιπετειώδη ζωή.
Στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην Αντίσταση και κυρίως στο  αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973. Συνελήφθη και φυλακίσθηκε στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, διεκόπη η αναβολή στράτευσης λόγω σπουδών και στρατεύθηκε μαζί με άλλους αντιστασιακούς φοιτητές.
Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου πέρασε στη παρανομία και το Μάη του 1974 διέφυγε στην Δ. Γερμανία, όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο και εργάσθηκε, ως ελεύθερος συνεργάτης, στην ελληνική εκπομπή της DEUTSCHE WELLE στην Δ. Γερμανία.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ εκλεγείς στο 1ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αναπληρωτής γραμματέας της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων από 1982 – 1987, Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου από 16-11-1982 έως 18-1-1984, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης από 19-1-1984 έως 8-8-1985 και Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, για θέματα της Δημόσιας Διοίκησης από 20-8-1985 έως 19-2-1987.
Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Συμβουλίω της Επικρατείας, Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Ποινικό Δίκαιο
Διοικητικό Δίκαιο
Δίκαιο για ΜΜΕ, Internet

ΓΛΩΣΣΕΣ

Ελληνικά
Γερμανικά
Αγγλικά

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)
  • Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)
  • Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Παν/μιου της Βόννης στη Γερμανία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

  • «Ιδέες για την Πολιτική Κατανόηση της Νεότερης Πολιτικής Ιστορίας μας» στον τόμο «ΚΑΤΑΘΕΣΗ  ’73», εκδ. Μπουκουμάνης, Αθήνα, 1973,
  • «ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ», εκδ. Νέα Σύνορα, Αθήνα, 1978,
  • «ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΛΑΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» (Εισαγωγή και Μετάφραση), εκδ. Α. Σάκκουλα, Αθήνα – Κομοτηνή,  1979,
  • «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΙΔΕΑΣ (1900 – 1980)», εκδ. Μπουκουμάνης, Αθήνα, 1982,
  • «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ: Συλλογή των Ισχυόντων Κανόνων Δικαίου της Ελληνικής Ιθαγένειας», εκδ. Α. Σάκκουλα, Αθήνα – Κομοτηνή, 1982,
  • Άρθρα στις Εφημερίδες «ΑΥΓΗ», «ΤΟ ΒΗΜΑ», «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», «ΤΟ ΕΘΝΟΣ», «Η ΕΞΟΡΜΗΣΗ» και στα περιοδικά «ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ», «ΑΝΤΙ», «ΕΨΙΛΟΝ», «ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ» καθώς και «ΝΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ», «DOCUMENTO», «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ».